2019. aasta disaini- ja sisustustrendid: ilma teevad vask, roheline ja vintage

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.
RAW Northern Green nõud ja RAW söögiriistad. Tootja aida

Trende, mille järgi juhinduda, pole kunagi küllalt. Nii on ka selle aasta disaini- ja sisustustrendidega. ELKE Mööbel tutvustab kahel järjestikusel nädalal oma postitustes neist olulisemaid. Loe ka esimest osa siin.

P.S. Jaanuari lõpuni kestab ELKE Mööbli salongides aasta alguse soodusmüük, kust leiab rohkelt selle aasta trenditooteid, seal hulgas ka postituses mainitud näiteid.

Vask ja messing

Kui eelmisel aastal pälvis sisustuses rohket tähelepanu roosa kuld, siis sel aastal on nähtavamal kohal vask kombineerituna teiste metallidega. Vase maalähedaselt punakad ja oranžikad varjundid lisavad säravat luksust, olles seejuures soliidne ja sobides eriti industriaalsetesse keskkondadesse. Sel aastal tasub tervitada ka messingut, mis lisab sisustusdetailidena interjööri sooja ja toretsevat aktsenti.

Utzoni rippvalgusti. Tootja &tradition
Fein köögiaksessuaaride ja söögiriistade sari. Tootja ferm LIVING
Tumbler äratuskell. Tootja Menu

Geomeetrilised mustrid

Geomeetrilised mustrid ei ole kusagile kadunud tänu oma harmoonilisele sümmeetriale. Sel aastal on geomeetrilised jooned varasemaga võrreldes suuremates mõõtmetes ja julgemates värvitoonides.

Kõigis geomeetrilistes joontes esindatud valgustite sari. Tootja ferm LIVING (foto Andres Treial)
Sisustustekstiilides leiab geomeetriat Tile diivanipatjades. Tootja Muuto
Geomeetriaga mängivad Slit diivanilauad. Tootja HAY

Meistrite käsitöö on taas au sees

Hea meel on näha, et järjest rohkem pöördutakse tagasi juurte juurde ja taas on au sees vanad head käsitööoskused. Üha enam kasutavad disainifirmad väikeste tootjate teenuseid – tulemuseks on tooted, mis on vastupidavamad ja ei lase hääbuda ka hindamatutel käsitööoskustel. Ühtlasti toob käsitöö väärtustamine fookusesse aeglasema elustiili, mida inimesed enda jaoks järjest rohkem (taas)avastavad.

Käsitööna valminud Silent vaasid. Tootja Muuto

Keskkonnasõbralikkus ja naturaalsed materjalid

Järjest rohkem pööratakse tähelepanu vastutustundlikule tootmisele ja seda ka disaintoodete puhul. Selleks on aktiivsesse kasutusse võetud taaskasutusmaterjalid ja energiasäästlikud tootmisprotsessid, et keskkond jääks võimalikult palju kahjustamata.

Under The Bell valgustite materjaliks on taaskasutatud plastikust toodetud vilt. Tootja Muuto
Soft Edge toolides on kasutatud uudset tehnoloogiat, mis võimaldab puitu kokku hoida. Tootja HAY

Roheline värvitoon

Käsikäes keskkonnasõbralikkusega on sisustuses järjest populaarsem roheline värvigamma – eriti selle tumedamad ja sügavamad toonid. Roheline on rahulikult maalähedane, kuid võib olla ka ootamatult šikk. See värvitoon toob ruumi rafineeritust ja sobib eriti interjööri, kus on palju botaanilisi elemente, sealhulgas toataimi.

RAW Northern Green nõud ja RAW söögiriistad. Tootja aida
Rohelised Bottle soola- ja pipraveskid. Tootja Menu
Beam meeleoluvalgusti. Tootja Muuto
Palissade õuemööbel. Tootja HAY

Vintage-hõngulised valgustid

See on trend, mis on paljusid üllatanud, aga sel aastal on vintage-valgustid väiksemad ja vähem eksponeeritud – pigem on see läbivaks jooneks riputite ja kaunistuste puhul, mille viimistluses on enamasti näha messingut ja vaske. Vintage’i kõrval troonivad ka minimalistlikuma joonega ja uhked arhitektuurse vormiga valgustid.

Flowerpot lamp. Tootja &tradition
Paljudes värvides disainiikoon – PH5 rippvalgustid. Tootja Louis Poulsen

Soe ja kutsuv hygge

Hygge on taanikeelne väljend, mis on leidnud laia kasutust ka mujal ja mille otsest vastet paljudes keeltes ei olegi. Tänaseks aga teavad ilmselt juba enamus selle sõna taga olevat elustiili – mõnusat hubast olemist küünla- ja kaminavalguse paistel, sooje ning naturaalseid materjale. Hygge on ise oma soojuse ja valguse loomine, mida kipub põhjamaises kliimas nappima. See on olnud viimastel aastatel suur trend ka sisustuses ja tundub, et sellest ei tüdineta niipea – hygge on midagi üldinimlikku ja ajastuülest, mis loodetavasti on või saab olema loomulikuks olemise viisiks, mitte trendiks, mis tuleb ja läheb.

Kubus küünlajalg. Tootja by Lassen
Seinale kinnitatavad Wall Box taimekastid. Tootja ferm LIVING
Ripple pleed, Outline diivan ja Framed peegel. Tootja Muuto

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.