Disainer Leela Toomsalu kodus kokkamisest: “Me ei tee kunagi hullu gurmeed, meeldivad lihtsad asjad”

  • Brändi Mia&Leela eestvedaja Leela Toomsalu pole juba tükk aega söönud nisujahust tooteid. See aga ei tähenda, et ta toituks ainult rohelisest ja n-ö ühe-kalori-roogadest. Vastupidi, Leela armastab maiuseid ja lihtsaid koduseid roogasid.

Disainer Leela Toomsalu. Foto: Laura Strandberg

Leela rääkis Moele lähemalt sellest, mida kõike ta sööb, et nii stiilne välja näeb.

“Mul on söömisega veidi problemaatilised lood – kohe, kui on natuke rohkem toimetamist, jäävad toidukorrad vahele. Väga hea päev on see, kui üks meist – mina või elukaaslane Janek – teeb hommikuks putru, millele puistame peale igasuguseid külmutatud marju, linaseemneid või pähklipuru.

Loe ka: Ehtedisainer Kriss Eglite pole eriline enesepiitsutaja

Pühapäeviti on meil pannkoogihommikud. Kõigepealt soolane ring tuunikala ja hapukoorega, siis magus. Mu ema käib hullult metsas ja korjab marju ning toob meile. Seega on veel praegugi sügavkülmas murakaid-metsmaasikaid. Nii panemegi pannkookidele peale neid või ise tehtud moosi, poe oma ei osta. Koogid on odrajahust. Enne valmistasime alati nisust, kuid ükskord läksin ökomutist õe Laura juurde, kes valmistas sellest pannkooke ja need olid hoopis teistsugused – nii mõnusad teralised. Nüüd pole tükk aega enam nisu puutunud, valget saia praktiliselt ei osta.

Lõunat söön näiteks siinsamas asuvas F-hoones (Mia&Leela pood asub Tallinnas Telliskivi linnakus). Täna sõin falafele kinoa ja salatiga. Kuigi ma üldiselt söön liha, siis nüüd pole seda enam nädal aega maitsnud.

Ma ei tee väga lõunasööki kaasa, kui, siis viskan kotti võileiva, müslibatooni või beebitoidu. Tööl olles näksin palju. Kui ma lõunale ei jõua, võtan kohe šokolaadi, auto on magusat täis. Kuid sel nädalal olen olnud väga tubli: söönud palju rohelist ja ostnud Balti jaama turult maasikaid ja aprikoose. Ka söön palju pähkleid.

Vahepalaks meeldib mulle teha ka näiteks riisigaletti toorjuustu ja tomati-kurgiga. Ka maitseb väga Muhu leib, mida saab Telliskivist. Tean, et 13.00 saab valmis, siis 13.30 saab hea värske leiva.

Loe ka! Kristel Mardisoo jumaldab nisutooteid: “Armastan magusat, eriti Napoleoni kooki ja kaneelisaiakesi”

Õhtusöögiks valmistame ühiselt midagi sooja, pere istub lauda. Eile sõime vokki, mille oli mees valmis teinud: läksin koju ja laud oli kaetud. Vahel joome õlut – ühe purgi kahe peale. See on tavaliselt alla viie promilli ja paras lurr. Eile oli meil Läti õlu. Ema käib väga palju Läti piiri ääres maakodus, sinna minnes küsib, kas õlut tahame. Seal on ju teatavasti odavam.

Mulle meeldivad magustoidud. Suvel teen näiteks omamoodi pavlovat: pudistan kaussi veidi beseed, lisan banaanitükke, maitsestamata (või crème brulée maitselist) jogurtit või kohupiimakreemi, vahepeal tšiiaseemneid, peale raputan värskeid maasikaid. Samuti maitsevad mulle väga n-ö vanakooli maiused: mannavaht, rabarbarikissell kohupiimaga. Me ei tee kodus kunagi hullu gurmeed, meeldivad lihtsad asjad.

Ka maitsevad mulle Karl Fazeri tooted, vahepeal söön pakkide viisi Marianne komme. Ikka nii, et ei pane seda ise tähelegi. Samuti on minu suureks lemmikuks Fazeri sinises paberis klassikaline piimašokolaad, mida üritan süüa praegu nii, et võtan tüki ja panen siis tahvli külmkappi. Kord jäi šokolaad akna peale, sulas ära, läks halliks. Sain selle kätte ja maiusel oli nii mõnus tekstuur … Nüüd jätan selle vahel meelega välja.”