Maailm ja maitsed

Kolm parimat kohta Eestis pühapäevase brantši nautimiseks

Brantš Villa Ammendes. Foto: Silvia Pärmann

NOP

Kadriorus asuv NOP ei ole ammugi lihtsalt mingi “neighborhood organic place” (kohalik orgaaniline toidukoht ‒ ingl) ‒ sinna sõidetakse kohale üle kogu Tallinna ja linnapiiri tagantki. NOP on orgaanilise toidu “linnatooja” ja ehkki samade väärtustega kohti on tekkinud veel, hoiab NOP väga kindlalt oma positsiooni.

Maitsev ja tervislik toit boheemlaslikult pretensioonitus vanas puumajas loob idüllilisi pühapäevahommikuid ja -lõunaid. Hommikusöögimenüüst saab nädalavahetustel roogi tellida kuni kella kolmeni. Pošeeritud munad suitsuforelli ja avokaadoga (7,5 eurot) ning vürtsikas Lähis-Ida roog shakshuka (6 eurot) saavad kõrgeimad hinded.

Aga jah, orgaaniline toit ei ole kindlasti kõige soodsamas hinnaklassis – pühapäevahommikuste pannkookide eest tuleb välja käia samuti 7 eurot. Koos paari kohvi ja ehk ka mõne mõnus smuutiga pole keeruline brantši eest ühel inimesel 20 eurost arvet saada.

Aga see kõik on seda väärt, mis tähendab, et laud tasub ette broneerida. Alguses kohvik-kauplusena tegutsenud NOP on tänaseks täitnud kohvikuga kogu maja, mis mõnevõrra vähendab ruumipuudust nädalavahetuse hommikutel, kui inimesed ennast sinna tundideks toitu ja kohvi nautima unustavad.

Oodates homset // Dreaming of tomorrow // Jälle avatud // Open again //Missed you ❤️??? @katiefoodphoto #realfood #eatrealfood #tallinnfoodie #foodie #healthyfood #healthybreakfast #healthylifestyle #tervisliktoit #mahetoit #organicfoods #wellnessjourney #smallbusinesslove

A post shared by NOP (@kohviknop) on Dec 27, 2017 at 12:10am PST

Sesoon

Kalamaja populaarseim brantšikoht Sesoon hoiab püsikliente igal pühapäeval vahetuva menüüga, mis tundub minevat iga korraga ka järjest paremaks. Uksed avatakse pühapäeviti kell 11 ja brantši saab nautida kella neljani. Külluslikust puhvetist leiab iga kord erinevaid salateid, liha- ja juustulõikeid, mõnusaid soolaseid suupisteid javõileibu ning ka valiku magustoite. Lisaks ootavad igal pühapäeval külalisi ka üks kuum supp ja vormiroog.

Tallinna talvistelt inimtühjadelt tänavatelt Sesooni sisse astumine on juba elamus omaette. See on rahvast täis ja ruumi täidab soe sumin, kontrast väljas valitseva meeleoluga ei saaks olla suurem. Paljud on naabruskonna inimesed, kes üksteist vähemalt nägupidi või Facebooki Kalamaja grupis tehtud postituste järgi teavad.

Seda kõike saab nautida 12 euro eest, jookide eest tuleb eraldi tasuda.

#cafe #kalamaja #tallinn #food #sesoon #kohviksesoon #summerbrunch #summer

A post shared by Kohvik Sesoon (@kohvik_sesoon) on Jun 25, 2017 at 12:48am PDT

Villa Ammende

Pärnus asuv Villa Ammende pakub konkurentsitult parimat pühapäevast brantši kogu Eestis, võimalik, et kogu Ida-Euroopas. Elegantse juugendvilla söögisaalis ootavad sööjaid salati- ja puuviljavalik, mõnusad võileivad ja suupisted ning vähemalt kolm erinevat magustoitu. Ettekandjad hõljuvad ringi proseccopudelitega ning talvepäike lööb ruumi ja klaasid särama.

Läheb hetk, enne kui brantšile kogunenud inimesed sööma hakkavad. Kõigepealt süüakse silmadega. Salatitest vaatavad vastu värvid, mille olemasolu talvel kippus juba meelest minema. Ekleerid on kaunistatud ehtsate rukkililledega ning šokolaadikoogivaagat ehivad vaarikad. Suvepealinnas näib seda vaadates alati olevat suvi.

Kui kõik on esimese käigu salateid ja suupisteid endale lauale toonud, saab à la carte brantšimenüüst tellida endale munaroogi, millest leiab näiteks 62 kraadi juures küpsenud muna kitsejuustuga ning kartulikoogi soolaforelliga ‒ mõlemad on lihtsalt imelised.Nii et pole põhjust arvata, et ülejäänud seda poleks. Lastele on soojade roogade valikus ka üks turvaline pasta.  Roogade külluslikkus on isegi üllatav – seda loomulikult meeldivalt – võrreldes Ammende väljapeetud õhtusöökidega, kus ülesöömisohtu kartmata võib nelja käiku nautida.

See brantš on igati fine dininguks nimetamist väärt – ja ilmselt ainus koht Euroopas, kus midagi taolist vaid 19 euro eest nautida saab.

Brantšile ootab Ammende lähikuudel 18. ja 25. veebruaril; 01. ja 29. aprillil; 13. ja 27. mail.

Villa Ammende brantš pole mitte ainult parim Eestis, ilmselt peab samaväärse elamuse saamiseks päris kaugele reisima. Fotod: Silvia Pärmann