Maailm ja maitsed

Šampanjad, värisege! Uus Eesti vahuvein ei jää Chardonnay’le alla

“Idee teha Põhjamaisest toorainest vahuveine tuli juba päris alguses, kui hakkasime vabrikut rajama, ” rääkis Nudisti tegevjuht Taavid Mikomägi.

“Kuna Eesti kliima seab takistuse siinsele viinamarjakasvatusele, siis otsustasime väärindada kodumaiseid saadusi. Alustasime esimeste katsetega juba kolm aastat tagasi, kuid siis sai selgeks, et vajame veel teadmisi.”

Peenjoogivabriku meeskond käis tarkust korjamas maailma parimate siidrivalmistajate juures õpipoistena Inglismaal. Siidrimajadeks olid Tom Oliver (Oliver’s Cider and Perry), Mike Johnson (Ross on Wye Cider and Perry) ja Jason Mitchell (Ashridge Cider). Koju naastes olid nad juba targemad ja õunasiidriga praktiseerides said julgust, et luua maitseid ka vahuveinide maailmas.

“Raba Farm pakkus meile mahedat rabarberimahla ja sellest valmis roosa vahuvein, kelle nimetamisel saime inspiratsiooni legendaarselt diivalt, Barbra Streisandilt,” tutvustab Mikomägi sel aastal esmakordselt lettidele jõudnud joogi sünnilugu. “Ambitsioon on tuua Rabarbrale seltsi ka teisi Põhjamaiseid vahuveine, oleme teinud pea kümne erineva toorainega paljulubavaid teste. Väljavalitud toorained on meil veel üllatuseks planeeritud. Meile kõigile meeldivad ju väikesed üllatused!”

Eesti Rabarbrat on võrreldud hellitavalt Chardonnay vahuveinidega, kuid kõige lähemale läheb ta pikalt turul olnud Läti rabarberivahuveinidega, millest Rabarbra on veidi värskem ja kergem.

“Tagasiside on seni olnud Rabarbrale äärmiselt positiivne,” kinnitab Mikomägi. “Ta on meie joogiportfoolios kindlasti kõige pretensioonitum ja suurimat huvi äratav jook. Hea märgina saame märkida, et suurem osa suvel proovinutest tuleb nüüd ka teise kasti või kastide järele.”

Peenjoogivabriku Nudist joogiportfooliot täidavad täiskasvanutele suunatud madala suhkrusisaldusega ja töötlemata toorainest käsitööjoogid. Nende alla kuuluvad meie naturaalsed kiinapuukoore tõmmisest valminud Eesti esimesed toonikud Ana ja Lord, klassikaline siider Ieva, matetee lehtedega laagerdunud õunasiider Pablo ning ingverijuurtega valminud Mr. Miyagi.

Huvitavamatest jookidest said vabrik koostöös Coffee Peoplega valmis Eesti esimese külmpruulkohviga tooniku Välk, mis asub loodetavasti tulevikus asendama keemiat ja suhkrut täis energiajooke. Talveks on neil pakkuda hõõgveini, mis on valminud mõnusatest talvevürtsidest, värskest mustsõstramahlast ja õunasiidrist. “Viimast kutsume ise Hõõgsiidriks või naljatavalt “mõttetuks glögiks”,” avaldab Mikomägi.

Nudisti tooteid saab osta SIP Veini- ja õllepoododest Tallinnas ja Tartus, kuid joogid on teisteseas saadaval ka Delice’i, Kaubamaja, Selverite, Juustukuningate ja Stockmanni lettidel, kokku üle 90 müügikohas üle Eesti.

Nudisti jookide, eeskätt Rabarbra, vastu tuntakse tugevat huvi Rootsis, Soomes, Hollandis, Lätis ja Leedus, kuid on vabrik teinud teadliku valiku hetkel müüa oma toodangut kodumaisel pinnal.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga, alkohol võib kahjustada sinu tervist.