Toitumisnõustajad tuletavad meelde, kuidas jõulud üle elada lisakilodeta

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.
Foto: Unsplash

Salenemise Akadeemia toitumisnõustajad Maia Vaab ja Kairit Usk tuletavad meelde, et sööma peab rahulikult ja seda ka pühade ajal. “Põhiline on, et ei lahmitaks toitu sisse – suhtle lähedastega ja naudi,”  ütles Kairit.

Kuid veelgi olulisem on jälgida taldrikureeglit. “Olemas peavad olema toiduaineid, mis sisaldavad valku, rasva ja süsivesikuid. Kui süüa ainult süsivesikuid, näiteks banaani, siis läheb kõht ruttu tühjaks ja tekib soov näksida,” selgitas Maia. Mistõttu peab süsivesikuid toetama valguga, siis püsib kõht kauem täis.

“Tõsta jõululauas olles ette üks kuni kaks kartulit, peopesasuurune lihatükk ja pool taldrikut värsket salatit. Sellest veerand võib olla hapukapsas ja teine osa värsked köögiviljad,” rääkis Kairit.

Seega tuleb lähtuda põhimõttest, et peale klassikalise jõulusöögi tarbitakse ka värviküllaseid toiduaineid, mis soodustavad seedimist ja aitavad täita kõhtu, kuid ei tekita raskustunnet.

“Valmistoidu puhul peab jälgima suhkrusisaldust, mis võib olla teinekord ootamatult suur. Poest ostetud hapukapsas võib sisaldada mitu supilusikatäit magusat, mistõttu tarbitakse pahaaimamatult rohkem kaloreid,” nentis Maia.

Maia soovitab enne toodete korvi ladumist tutvuda koostisosade nimekirjaga. ”Üks aine, mida kindlasti vältida, on naatriumvesinikglutamaat, mida nimetatakse ka E621 või MSGks. See on maitsetugevdaja, mis suurendab söögiisu. Seda võib leiduda näiteks krõpsudes ja ka lihatoodetes.”

Märksõnad: , , ,

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.