Maailm ja maitsed

Väärt nipid, kuidas tellida Itaalias kohvi nii, et ei mõjuks tõelise Ida-Euroopa matsina

Foto: Vida Press

Itaalia on suurepärane valik puhkuseks: põnev ajalugu, suurepärane disain, hea toit, väge hea vein ja muidugi ka kohv, kirjutab Travel+Leisure. 

Kui meie võime juua ükskõik millist kohvi ükskõik mis kell, siis itaallastel on iga kohvitüübi joomiseks oma aeg. Näiteks serveeritakse cappuccinot tavaliselt hommikusöögi ajal, pärast kella 11 seda enam ei jooda. Macchiatot nauditakse pärastlõunal ning espresso tellitakse pärast õhtusööki.

Ja väga oluline reegel! Püüa hoiduda kaasavõetava kohvi tellimisest. See on täiesti mitte-itaallaaslik, kui on kiire, tuleb kohv juua leti ääres seistes.

Cappuccino

Klassikaline espressojook, millega  oleme ka siin harjunud. Koosneb võrdsetest osadest espressost, piimavahust ja aurutatud piimast. Tavaliselt nauditakse seda enne hommikusööki või selle ajal, kuid mitte kunagi pärast einet.

Cafe Latte

Cappucino kooresem alternatiiv, mis koosneb ühest osast espressost ja kahest osast aurutatud piimast. Peale on lisatud pisut piimavahtu. Ka seda nauditakse hommikul.

Macchiato

Tavalise musta kohvi piimasem versioon. Jook koosneb espressost, millele on lisatud pisut-pisut piimavahtu. Nautida võib seda jooki kogu päeva vältel.

Americano

Jook, mis ärritab kohvifänne enim. Tegemist on espressoga, mida on lahjendatud kübekese kuuma veega, et jäljendada ameerikalikku kannukohvi.

Lungo

Polegi tegelikult justkui õige kohv. Tegemist on americanoga,  mis sisaldab lisaks espressole tublit sortsu kuuma vett.

Corretto

Kui otsid head kohvi, mida nautida pärast väsitavat päeva ja enne õhtusööki, proovi correttot. Selle joogi nimetust saab tõlkida kui parendatud kohvi – espressole on lisatud õige pisut grappat, sambucat või mõnda likööri.

Freddo

Kuuma ilma jook –  selle puhul on tegemist espressoga, millesse on lisatud jääd ja suhkrut ning segatud seni, kuni jook pealt kergelt vahuseks muutub.